Склад та спосіб виготовлення графітних олівців. Показники якості.

Графітні художні засоби здаються найпростішими у використанні. Завдячуючи широкому застосуванню, графітні олівці з’являються поряд з серветками в продуктових магазинах, на прилавках газетних кіосків, тощо. Серед великої кількості товарів на будь-якого покупця, обирати графітні художні засоби для графіки необхідно орієнтуючись на показники якості матеріалу – вміст графіту, спосіб його виготовлення, оправу.

Купуючи графітні олівці для малюнку впевніться, що обрали м’які олівці з темним стержнем, позначені HB, F, B-B9, з кедровою оправою у формі циліндра або шестикутника.

Чому м’які олівці?

Стержні графітних олівців виготовляються з глини та обпаленого графіту. Рівень м’якості або твердості стержня залежить від кількості графіту в його складі. Чим більше глини, тим твердіше олівець, світліше слід, який він залишає на папері, і навпаки.

Тверді олівці позначені латинською літерою H і класифікуються від найтвердішого H9 до найм’якішого H. Вони пошкоджують папір, не здатні створити тональну варіацію і, відповідно, не використовуються в графіці. Твердим олівцям, для прикладу, віддають перевагу в виготовленні архітектурних креслень.

М’які олівці мають темніший стержень, відзначені латинською літерою B, і класифікуються від найм’якішого B9 до найтвердішого B. Тональна варіація м’якими олівцями створюється силою натиснення на поверхню паперу.

Чому кедрова оправа?

Для якісної оправи графічних олівців, в більшості випадків, обирають деревину кедра, за легкість заточення.

Як визначити якість стержня?

В м’яких олівцях низької якості графіт в стержні поширений нерівномірно, і створює темні плями в місцях тонального переходу. В складі таких стержнів містяться тверді гранули що дряпають поверхню паперу. Більше того, невідцентровані стержні будуть ламатись під час заточення.

Два високоякісних, однакових за м’якістю, графітних олівця від двох виробників ніколи не будуть ідентичними в використанні. Найкраще, спробувати користуватись олівцями від кількох виробників, та обрати художній засіб, що подобається найбільше за своїми властивостями. Найпопулярнішими виробниками графітних олівців високої якості є компанії General, Derwent, Staedler і Faber-Castell.

Які графітні олівці я купую в Україні?

Я користуюсь набором графітних олівців Graphic Soft (F-B9) в залізному кейсі. Набір виготовляється компанією Derwent, і розповсюджується на території України її офіційним представником – компанією «Черная Речка» через онлайн-магазин «Лавка Художника».

Залишити коментар